ÖN IS BORBIRTOKOS LEHET, HOGY SAJÁT MAGYAR PRÉMIUM BORÁT KÍNÁLHASSA!!

A DOMINIUM VINI BORBIRTOKOSOK KLUBJÁNAK ALÁNLATA: SAJÁT BOROM, A SAJÁT BIRTOKOMRÓL, NÉVRE SZÓLÓAN CÍMKÉZETT DOMBORNYOMOTT PALACKBAN! PRÉMIUM MINŐSÉGŰ BOROK MAGYARORSZÁG LEGJOBB DŰLŐIRŐL A LEGJOBB BORÁSZOK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL!

 

A somlói borvidék jellemzői - TORNAI PINCÉSZET

 

Hazánk legkisebb, de fehérborokban a legjobb minőséget adó borvidékeink egyike. Története az ókori időkig nyúlik vissza, valószínűleg a kelták és a rómaiak is foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel. A virágkorát azonban a XVIII. században élte, amikor a somlói borok a Habsburg-ház és a főúri házak kedvelt nedűi voltak. Ebből a korból származik a „nászéjszakák bora” elnevezés is. A legenda szerint – Mária Terézia parancsára – az ifjú Habsburg főhercegeknek nászéjszakájukon egy pohár somlói bort kellett fogyasztaniuk férfiasságuk meg-őrzésére és a fiúutód nemzése érdekében. Borának hírneve már a mohácsi vész előtt szárnyra kelt, és a somlói vár urai, a vásárhelyi apácák, valamint a Garaiak révén terjedt el igazán.

Bonfini leírja, hogy Mátyás visegrádi palotájában ünnepek alkalmával a függőkert közepén levő márványkútból gyakran somlói bor folyt, melyet a hegy felső részénél töltöttek be a csővezetékbe. Nem véletlen, hogy a gazdagon fűszerezett nehéz húsok miatt az erős savairól ismert bor közkedveltté vált.

A korabeli orvosok hite a somlói gyógyerejében sok tekintetben reális tapasztalatokból táplálkozott, hiszen a furmint, a juhfark számos olyan alkotóelemet tartalmaz, amelyek fogyasztása a szervezet egészségének fenntartása szempontjából hasznos. A régi tapasztalatok és a modern tudományos kutatások eredményeit összevetve joggal nevezhetjük gyógybornak, mert a somlói bor magas savtartalma elősegíti az emésztést, fokozza az étvágyat, javítja a szervezet nitrogén- és zsírgazdálkodását. Nem véletlen, hogy Zichy, Erdődy földesurakon kívül a XVIII-XIX. században Vas, Veszprém, Zala, Győr megyék minden nagyobb birtokosának, püspökének, apátságának nagy szőleje, gazdag pincéje, kényelmes úri hajléka volt a hegyen.

Éghajlata: kiegyenlített, mérsékelt klíma. A Somló-hegy minden oldalán – beleértve az északit is – eredményesen lehet szőlőt művelni. A legértékesebb területek azonban a déli és délnyugati fekvésűek.

Talaja: a lejtők talaja a magassági szintek szerint változatos: lösz, pannon homok, bazalttufa, de jelen van a vasas agyag- és a fekete nyiroktalaj is.

Hegyközségei: Somlóvásárhely-Somlójenő, Nagyszőlős, Doba, Sághegy-Kissomlyó

 

 

A Tornai-pincészet

 

A Tornai család 1946 óta gazdálkodik Somlón. Tevékenységük alapelve Somló több évszázados hagyományainak megjelenítése a piacra került borokban. Ez az elkötelezettség párosul a legkorszerűbb technológia nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel. A Tornai-pincészethez jelenleg 52 hektár szőlőterület tartozik, ezek nagyrészt már megújított telepítések. Ültetvényeik a vulkánikus talajú Somló déli lejtőin, a legjobb adottságú övezetekben terülnek el, ezek a termőhely legnagyobb egybefüggő táblái.

Területeiket hagyományos és elismert somlói fajtákkal telepítették: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling.

A pincészet 6000 hl tárolókapacitással rendelkezik, amelyből 300 hl fahordó, a többi saválló fémtartály.

A pincészet invenciózus gondolkodását dicséri, hogy kezdeményezésükkel jött létre a Somló-hegy Alapítvány, a Somlói Bormester Találkozó, és tevőleges szereplői voltak az eredetvédelmi jogszabály kidolgozásának.

A pincészet számos nagy európai versenyen szerzett díjat, aranyérmet, elismerést: Vinitaly (Verona), Selections Mondiales des Vins (Montreal), Mindus Vini (Düsseldorf), Pannon Bormustra (Pannonhalma).

A pincészet tevékenységének másik vonulata a borturizmusban történő részvétel. A társaság tulajdonát képező Hotel Somló a környék legszínvonalasabb szálláshelye.

 

Somlói Juhfark

 

A Somlói Juhfark a somlói borvidék igazi specialitása, a helyi szőlőtermelők érzelemvilágához kötődő fehérbor. Az ampelográfusok többsége magyar eredetű fajtának tartja, hiszen ez a fajta csak a Kárpát-medencében ismert. Legtöbbször tüzes, de harmonikus, kemény, de finom savösszetételű bor. A Grófi dűlő a szálloda szomszédságában nagyszerű termőterülete a nászéjszakák borának. A gyökereit mélyen a bazaltba mélyesztő szőlőkből sajtolt nedűt ősidők óta afféle afrodiziákumnak tartják, amely nemcsak, hogy serkentőleg ható, egészséges ásványbor, de a közkeletű mítosz szerint fogyasztása elősegíti a fiúutódok nemzését. Ha így van, ha nem: a világos zöldesfehér, fanyar, magas savú, zárt, ásványos, tényleg férfias karakterű bor fogyasztása mindenképpen örömöt okoz, és tán még az is igaz, hogy vérnevelő, emésztési bántalmakra is jótékonyan ható panacea. A dűlőről nyert 30000 palack illatban, tartalomban gazdag száraz fehérbor a pincészet egyik büszkesége, így a Dominium Vini kínálatából sem hiányozhat.

 

Gasztronómiai ajánlat

 

Kellemes esti vacsora nyitó itala, aperitifnek alkalmas. Fűszeres levesekhez, szárnyas sülthez vagy hideg sültekhez ajánlható. Saláták és sajttálak mellé kiváló. Hagyományai miatt ajándékozásra, esküvőkre – kedvességből vagy felhívásként – egyaránt ajánlott.

 

 

A részletekért keresse tanácsadónkat!

SZLIMÁK HAJNALKA

 Tel: + 36 70 300 30 54
hajnalka.szlimak@gmail.com

Névnapját ünneplő ismerőseit ajándékozza meg egy Dominium Vini Prémium borral!

Névnap és dátum script

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 8
Heti: 151
Havi: 529
Össz.: 85 403

Látogatottság növelés
Oldal: SOMLÓ - Tornai Pincészet
ÖN IS BORBIRTOKOS LEHET, HOGY SAJÁT MAGYAR PRÉMIUM BORÁT KÍNÁLHASSA!! - © 2008 - 2024 - borbirtokosok.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »