Az egri borvidék
A Bükk-hegység délnyugati dombvonulatain terül el az egri történelmi borvidék. Adottságai mind a vörösbor, mind a fehérbor készítésére alkalmassá teszik. Eger térsége a középkor folyamán eredetileg az ősi, felvidéki, fehérbort adó szőlőterületekhez tartozott. A török hódoltságtól a XIX. század végéig általánosságban a vörösbort adó szőlőfajták voltak az uralkodók, de a XIX. század közepétől egyre szaporodott a fehérbort termő szőlőkkel beültetett termőterület. Ez a tendencia a filoxéravészt követően a fehér szőlők uralkodóvá válását eredményezte.
Az egri szőlőhegyeken termelt szőlőfajtákról csak a XIX. század első feléből, 1828-ból maradt fenn feljegyzés. Tekintettel arra, hogy a filoxéravészig nem volt döntő hatású fajtaváltás az egri szőlőhegyeken, így ennek az iratnak a tartalma a XVIII. századra is érvényesnek tartható.
A XIX. század derekáról származó adatok szerint a sok fajta közül a lúdtalpú és a kerek levelű volt a legelterjedtebb.
Az egri bortermelő sajátosan személyes kapcsolatot érez önmaga és pincéje között. Büszke rá, és vendégei, barátai előtt nem is szégyenkezik, mert ott mindenkor rend és tisztaság van. Az asszonynép tevékenységének köre nem terjed ki a pincére, ők a háztartás rendjét tartják fenn, ideértve a család gazdálkodásának irányítását is. Találóan mondja az egri szólás: "Gazdáé a pince, asszonyé a pénz". A pince a férfinak nemcsak munkaterülete, hanem otthona is, ahova bármikor visszahúzódhat. Sok az olyan háztartás, ahol a pincekulcsot egyedül a gazda őrzi.
Éghajlata: száraz, későn induló vegetációval, a dél-nyugati fekvésű dombsorokon előnyös mikroklímával
Talaja: pannonagyag, márga, lösz, riolittufa és az ezeken kialakult barna erdőtalaj
Hegyközségei: Eger, Andornaktálya, Debrő, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Kerecsend, Nagytálya-Maklár, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Verpelét
Vincze Béla többéves nagyüzemi borászkodás és tapasztalat-szerzés után, 1994-ben alapította meg saját családi pincészetét. A borászat rendelkezik a modern szőlő-feldolgozáshoz és borkészítéshez szükséges minden eszközzel. Mindemellett a pincészet nagy hangsúlyt fektet az egri hagyományok követésére, a hosszú és türelmes tölgyfahordós érlelésre.
A magas színvonalú borkészítést már az első, 1994-es évjárat borai is bizonyítják. Vincze Béla Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borait az 1997-es bordeaux-i, "Challenge International du Vin" megmérettetésen a nemzetközi zsűri arany- és bronzérmekkel jutalmazta. Néhány évvel később a birtok 2000-es Cabernet Franc-ja a szép sikert megismételte (Challenge International du Vin, 2002, aranyérem), és az Országos Borversenyen Champion díjban részesült. Az említett elismerések mellett számos hazai és nemzetközi díj igazolja a borász törekvéseit.
Vincze Béla feltett szándéka a kiemelkedő minőség elérése és egyre magasabb minőség keresése. Ehhez a szemlélethez keresett ültetvény létesítésére alkalmas, az utóbbi évtizedekben (50-70-es évektől) a termelésből kivont, műveletlen területeket, melyekről az öregek elbeszélésiből tudni lehetett, hogy a régmúltban kiváló termőhelyek voltak. Vincze Béla a közelmúltban befejezett nagyszerű vendégfogadó pincéje a magyar pinceépítészet legszebb alkotása.
A következetes munka Vincze Bélát igazolta, 2005-ben az Év Borászává választották.
Az Egri Pinot Noir
Az ország több borvidékén szép számmal találjuk meg ezt a burgundi világfajtát, de az egri borvidék különösen szép Pinot Noir-okkal rukkolt elő az utóbbi években. Ebben a munkában élen jár Vincze Béla pincészete. A többnyire túlérésben szüretelt, aszalódott szemeket tartalmazó szőlő csodálatos aromavilágú, vastag bor, mely különleges alkalmak féltve őrzött kincsévé teszi minden palackját. Extrakt tartalma vetekedik az aszúborokéval. Illatában a méz, a meggy és a cseresznye aromái mellett a füge és a mazsola is felismerhető. A Prédahegy-tető Egerszólát határában védettségével, benapozottságával nagyszerű termőhely a Pinot Noirnak, ahonnan összesen 12000 üveget palackoznak. Az értő ivóknak való nedű, szépen kifejezi a fiatal borász tehetségét. A Pinot Noir Egerben második otthonára lelt: e karcsú, érzékeny, jó ivású borokra képes fajta felejthetetlen minőségekre képes itt, a magyar Burgundiában. Vincze Pinot Noirjai a szokásosnál súlyosabb, koncentrált megfogalmazású, illat- és zamatban gazdag, szép hordómunkát mutató, komplex borok.
Gasztronómiai ajánlat
Egy egri Pinot Noir paprikával készült levesekhez, de más tartalmas levesekhez is ajánlható, és kiváló kísérő itala a malac-, sertés- és marhasülteknek.
Vacsoravendégségbe sültekhez ajándékozásra a háziaknak kiváló meglepetés.
A részletekért keresse tanácsadónkat!
SZLIMÁK HAJNALKA
Tel: + 36 70 300 30 54
hajnalka.szlimak@gmail.com
Névnapját ünneplő ismerőseit ajándékozza meg egy Dominium Vini Prémium borral!