A dél-balatoni (balatonboglári) borvidék,
KONYÁRI PICÉSZET
A magyar borvidékek közül az egyik legújabb borvidék a Balaton déli partján elterülő jó termőhelyekből jött létre 1982-ben. A Balaton déli partvidékén, részben a tihanyi bencés uradalmi és az egykori Festetics-birtokon, részben pedig a paraszti termesztői hagyományokon a filoxéravész után virágzó szőlő- és borkultúra alakult ki. Az immúnis pannonhomok talajokon telepített szőlők a XIX. század végén a bortermelők ezreit mentette meg a koldusbottól. A borvidék igazi felvirágzását azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette. Az új szőlőültetvények a gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak.
A fiatal borvidék kiváló adottságai eredményezik, hogy a Dominium Vini e borvidék legjobb pincészetének borát is szerepelteti kínálatában.
Éghajlata: a Balaton víztükre igen előnyösen hat a klimatikus viszonyokra, a létrejövő mikroklimatikus viszonyok segítik a szőlő vegetációját.
Talaja: változatos, lösz, vörösagyag és számos más talajtípus található ezen a nagy kiterjedésű, lankás dombvidéken.
A lellei Kishegyen építette fel Konyári János az egyik legimpozánsabb magyarországi pincészetet. Amikor az ember belép a birtok kovácsoltvas kapuján, úgy érzi, mintha egy kaliforniai borászat bejáratánál állna. A '90-es évek elején Konyári János a legelsők között jelent meg a piacon palackozott boraival. A Konyári pince jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, és évente körülbelül 150 ezer palackot forgalmaz. Ültetvényeik a legkiemelkedőbb fekvésű dűlőkben találhatók. A pincészet legnagyobb érdeme, hogy bebizonyította, a Dél-Balatonon lehet csúcsminőségű, nagy vörösborokat készíteni. A Sigillum Loliense névre hallgató vörösboruk idehaza és külföldön is népszerű. A bor Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense, vagyis Lelle pecsétje) kapta a nevét, amely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt. A Sessio névre hallgató, tisztán merlot-ból szűrt vörösbor 2003-as évjárata a brüsszeli Concours Mondial nagy aranyérmét is kiérdemelte. A Konyári család vezeti a Kishegyen lévő kápolna mellett felépített, pazar kilátású terasszal rendelkező éttermet is, a borokat itt jellegzetes balatoni ételekkel együtt is meg lehet kóstolni.
Az utóbbi években újabb nagy vállalkozásba kezdett Konyári János, üzlettársaival Dél-Balaton legnagyobb új feldolgozóját és látványpincéjét építik fel Rádpusztán Rád-Ikon Szőlő- és Bortermelő Kft. néven. A hatalmas beruházás 2007 őszétől már fogadja a legjobb szőlőket a térség dűlőiből.
A világfajta Cabernet Franc csodálatos otthonra talált a rádpusztai Diós-tető dűlőben. Az itt termelt 15000 palack száraz vörösbor gyönyörű színeket mutat fel ebben a napsütötte völgyben. A Konyáriak (János és fia, Dániel) a mai magyar borkultúra legtehetségesebb és legjobb ízlésű mesterei közé tartoznak. A Balaton déli partján készülő vöröseik nemcsak igen koncentráltak, de a teltkarcsú gyümölcsösség mellett valahogy délies, meleg, kicsit mediterrán karakterűek. A Cabernet Franc bora szép, mélyszínű, tanninban gazdag, fajtajelleges, könnyen felismerhető. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a Cabernet Franc Konyári János szaktudásával párosítva hatalmas bort eredményez Dél-Balatonon.
Gasztronómiai ajánlat
A Konyári-ízlésvilágú Cabernet Franc ragyogóan illik bárányhoz, de szárnyasokhoz is: egy ropogós kacsa-, libamell vagy -comb kiváló kísérő itala. Steakhez, sültekhez pikáns szósszal nagyszerűen illeszthető. Ha különlegességet akarunk ajándékozni vendégségbe menvén a háziaknak, egy dél-balatoni Cabernet Franc igazi kuriózum.
A részletekért keresse tanácsadónkat!
SZLIMÁK HAJNALKA
Tel: + 36 70 300 30 54
hajnalka.szlimak@gmail.com
Névnapját ünneplő ismerőseit ajándékozza meg egy Dominium Vini Prémium borral!